We bieden psychologische begeleiding en psychotherapie voor kinderen, jongeren, volwassenen, koppelsen gezinnen.
Je kan bij ons terecht met psychologische, psychosomatische, emotionele en relationele klachten of problemen.
Je kan je aanmelden in onze praktijk op eigen initiatief of op doorverwijzing van een arts.
Wat is psychotherapie?
Psychotherapie is een vorm van behandeling die aangewezen is bij psychologische, psychosomatische, emotionele en relationele klachten of problemen. Binnen psychotherapie kan je in de eerste plaats op verhaal komen. De therapeut gaat met jou samen op zoek. We trachten vanuit jouw verhaal, de betekenis van de klachten of problemen te achterhalen. Op die manier kan je tot inzicht komen en samen met de psycholoog op zoek gaan naar mogelijke oplossingen. We hebben hierbij oog voor de krachten die binnen jezelf aanwezig zijn.
Binnen praktijk Listoire zijn al onze psychologen master in de Klinische Psychologie, erkend door de Psychologencommissie, én psychotherapeut (in opleiding).
Wat is een psycholoog?
Een klinisch psycholoog heeft een masteropleiding in de Klinische Psychologie genoten aan de universiteit. Wie voldoet aan deze opleidingsvoorwaarde, wordt erkend door de Psychologencommissie.
Je kan bij een klinisch psycholoog terecht voor psychodiagnostiek en preventie en behandeling van psychologische problemen of klachten.
Wat is een psychotherapeut?
Een psychotherapeut is iemand die bovenop zijn/haar basisopleiding als master in de Klinische Psychologie een bijkomende vierjarige specialisatie-opleiding in de psychotherapie heeft gevolgd en zich met andere woorden nog verder bekwaamd heeft in de behandeling van psychologische problemen.
Wat is systeemtherapie?
In de systeemtheoretische psychotherapie gaan we ervan uit dat de klacht van een persoon nooit los kan gezien worden van zijn of haar context. We hebben dan ook ten volle aandacht voor de complexe wisselwerking tussen een persoon en zijn omgeving: de gezinscontext, de sociale netwerken waarin iemand zich beweegt, maar ook de ruimere sociale en maatschappelijke omgevingswereld. Vanuit het systeemdenken gaan we steeds op zoek naar de ruimere betekenis van de klacht van een individu. Naast het verwerven van inzicht hieromtrent, gaan we samen op zoek naar hoe hierin verandering kan ontstaan. We focussen hierbij ook expliciet op de sterktes en krachten van een persoon en zijn omgeving.
Wat is cognitieve gedragstherapie ?
In de cognitieve gedragstherapie staat het gedrag en de gedachten van de persoon in het hier en nu centraal. We gaan er namelijk vanuit dat hoe iemand handelt of hoe iemand denkt, bepaalt hoe iemand zich voelt. ‘Hier en nu’ betekent dat de focus ligt op het in kaart brengen en verbeteren van het huidig functioneren. Ervaringen uit het verleden kunnen echter ook aan bod komen indien deze het huidig functioneren beïnvloeden. In samenspraak met de cliënt wordt via oefeningen verandering in denken en handelen gestimuleerd, om zo tot verandering in gevoel en afname van de klachten te komen.
Wat is oplossingsgerichte cognitieve systeemtherapie?
Oplossingsgerichte therapie gaat ervan uit dat je de oorzaak van een probleem niet moet kennen om het probleem te doen verdwijnen. Deze therapie is gericht op de competenties en hulpmiddelen die een cliënt ter beschikking heeft. Vanuit respect voor en interesse in de cliënt wordt gezocht naar het doel dat de cliënt zelf voor ogen heeft en hoe dit bereikt kan worden door het zetten van kleine haalbare stappen. Het is belangrijk om hierbij ook de omgeving van de cliënt te betrekken.
Wat is holistisch werken?
Binnen het holistisch werk gaan we ervan uit dat lichaam en geest één zijn en elkaar voortdurend beïnvloeden. Dit betekent dat we bij lichamelijke klachten specifiek op zoek gaan naar de betekenis van deze klacht binnen het ruimere functioneren van een persoon, en de interactie met het psychisch welbevinden. We vertrekken vanuit het idee dat er steeds sprake is van een wederzijdse interactie tussen psyche en lichaam. Het biopsychosociaal model vormt het uitgangspunt van deze benaderingswijze.
Vragen rond identiteit: zelfbeeld, zelfvertrouwen, geaardheid, …
Koppels en gezinnen:
Problemen binnen de partnerrelatie: vertrouwensbreuk, moeilijke communicatie binnen het koppel, elkaar niet meer vinden, …
Problemen binnen de gezinsrelaties: moeilijkheden in de ouder-kind relatie, gezamenlijk ouderschap na echtscheiding, complexiteit van nieuw-samengesteld gezin, …
Algemeen
Je kan je telefonisch aanmelden of door het invullen van het aanmeldingsformulier op deze website. Indien u op de voicemail terecht komt of het aanmeldingsformulier online invulde nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
We nodigen je uit voor een eerste, verkennende intakegesprek. Tijdens dit gesprek trachten we jouw vraag grondig te beluisteren, en de klacht in kaart te brengen.
We stemmen gezamenlijk af wat de doelstellingen voor verdere begeleiding of therapie kunnen zijn.
Indien wij u niet zelf kunnen verder helpen met betrekking tot jouw vraag, zorgen we voor een gerichte doorverwijzing naar een collega-psycholoog, of collega zorgverlener.
Na het intakegesprek vangt de eigenlijke fase van begeleiding of therapie aan. Dit kan kortdurend zijn (een gering aantal sessies) of kan een langdurend proces zijn, afhankelijk van jouw vraag en noden.
We beslissen gezamenlijk hoe en wanneer we afronden. Soms kunnen de sessies afgebouwd worden of minder frequent ingepland worden. Uiteraard zijn jouw wensen hier doorslaggevend in.
Tarieven
Individuele therapie volwassenen
70 euro
Koppeltherapie (1u)
70 euro
Koppeltherapie (1u30)
100 euro
Gezinstherapie (1u30)
100 euro
De sessies dienen cash betaald te worden na afloop of per factuur.
Sessies dienen ten laatste 24 uur op voorhand afgezegd te worden, indien dit niet gebeurt zal een gedeelte van het tarief aangerekend worden.
Terugbetaling
Hieronder kan je een overzicht vinden van de mogelijkheden voor terugbetaling. Deze terugbetaling is afhankelijk van je ziekenfonds. De therapeut zal je vragen bij welk ziekenfonds je aangesloten bent, en zal zorgen voor de ingevulde documenten. Deze documenten worden meegegeven vanaf het moment dat het minimum aantal sessies bereikt is (zoals bepaald door het ziekenfonds), of wanneer de therapie afgerond wordt in het geval er minder sessies doorlopen worden.
Terugbetaling per mutualiteit voor (jong)volwassenen
Christelijke Mutualiteit
Voor Jongeren tot en met 25 jaar en indien je kinderbijslag geniet is er een terugbetaling van 24 tegemoetkomingen per lid (eenmalig). Per zitting wordt 50 procent van het betaalde honorarium terugbetaald, met een maximum van 30 euro.
Leden met verhoogde tegemoetkoming krijgen per zitting 75 procent van het honorarium terugbetaald, met een maximum van 45 euro.
Voor volwassenen is er een terugbetaling (vanaf 2018) van 10 euro per sessie (max. 50 procent van het betaalde honorarium).
Leden met verhoogde tegemoetkoming krijgen per zitting tot 15 euro per sessie (max. 75 procent van het honorarium). Er zijn maximaal 24 tegemoetkomingen per lid.
Bond Moyson
Terugbetaling voor iedereen vanaf 19 jaar: 10 euro per sessie wordt terugbetaald met een maximum van 50 euro per kalenderjaar.
Voorschrift van de arts is nodig.
Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ)
Geen terugbetaling voor volwassenen.
Partena
Jongeren met recht op kinderbijslag, krijgen 20 euro per sessie terugbetaald voor maximum 6 sessies per jaar.
Voor (volwassen) personen met een chronische ziekte is dat maximum 12 sessies per jaar. Partena Ziekenfonds voorziet een terugbetaling van 20 euro.
De ‘medicalia’ verzekering betaalt 75% van de behandeling door een psycholoog terug, met een maximum van 600 euro per verzerkede en per aansluitingsjaar.
Vlaams en Neutraal Ziekenfonds
Voor jongeren en volwassenen vanaf 19 jaar is er een terugbetaling voor psychologische begeleiding van 10 euro per sessie met een maximum van 50 euro per kalenderjaar.
Liberale Mutualiteit
10 euro per sessie bij een psycholoog of psychotherapeut, met een maximum van 60 euro per kalenderjaar.
60% van de kostprijs van een cursus mindfulness, met een maximum van 60 euro per kalenderjaar.
Sara Cornelis
Klinisch Psycholoog voor (jong)volwassenen (vanaf 13jaar), gezinnen en koppels
Klinisch Psycholoog voor jongeren (vanaf 13 jaar), volwassenen, gezinnen en koppel
Gezinsbegeleiding
Systeemtherapeut
Psychologencommisienummer 882111962
Ik ben Sara, samen met Myriam startte ik deze multidisciplinaire praktijk op. Dit omdat ik erin geloof dat ‘lichaam en geest’ verbonden zijn met elkaar en dat problemen niet ‘tussen de oren zit’, maar eerder ‘tussen de neuzen’: als mens zijn we verbonden met elkaar en staan we onder invloed van de maatschappij. Vandaar dat ik het belangrijk vind om breed te kijken naar moeilijkheden in iemand zijn leven, in een gezin, in een koppel, … . Hierin probeer ik steeds ‘samen te werken’, al zoekend een nieuwe weg vinden die verandering kan brengen.
Ikzelf studeerde af als klinisch psychologe in 2011 aan de Universiteit Gent. Naast het werk als zelfstandig psycholoog ben ik ook werkzaam in het UZ Gent, als psychologe in het Oncologisch Centrum. Dit bekent dat ik werk met kankerpatiënten en hun naasten binnen de volwassen afdeling. Doorheen mijn ervaring heb ik geleerd om ruimte te maakten voor elk individu, binnen een gezin, zijn/haar context. Vanuit deze bevinding volgde ik de eenjarige opleiding ‘gezinsbegeleiding’ aan de Interactie-Academie vzw (
http://www.interactie-academie.be/). Erop voortbouwend volgde ik de 4 jarige therapie opleiding ‘Systeemtherapie’ om vanuit een coherente aanpak samen met de cliënt aan de slag te gaan. Sinds oktober 2020 ben ik praktijkassistent aan de Universiteit Gent. Ik kreeg er de kans om mee na te denken aan het curriculum en samen nieuwe vakken te ontwikkelen die beter aansluiten op de praktijk.
Verder ben ik mama van 2, een geweldig avontuur!
Myriam Ernalsteen
Specificaties:
Klinisch Psycholoog voor jongeren (vanaf 16 jaar), volwassenen, koppels en gezinnen
Systeemtherapeut
Erkend door de Psychologencommissie: erkenningsnummer 792107045
Lid van de Belgische Federatie van Psychologen (BFP) en de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP)
Ik ben Myriam. Al van jongs af aan ben ik sterk geboeid door verhalen van mensen en dit bepaalde mijn studiekeuze. Ik studeerde in 2002 af als klinisch psychologe aan de Universiteit Gent. Doorheen het werken met mensen merkte ik steeds meer dat een persoon niet los kan gezien worden van zijn of haar omgeving. Dit leidde tot de keuze om mij verder bij te scholen in opleidingen die die verbindingen centraal stellen. Ik volgde onder meer de vierjarige postgraduaatopleiding ‘systeemtheoretische psychotherapie’ aan de Interactie-Academie Antwerpen (2014-2017).
Ik werk sinds 2002 met jongeren, volwassenen, koppels en gezinnen: eerst gedurende verschillende jaren in een Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), daarnaast ook in een groepspraktijk. Ik combineer mijn praktijk als zelfstandig psycholoog met een job als docent aan de hogeschool VIVES, binnen de opleiding ‘bachelor in de toegepaste psychologie’, waar ik graag mijn passie voor het begeleiden van mensen deel. Ik werkte ook als psycholoog op een palliatieve eenheid in een ziekenhuis.
Kenmerkend voor mijn benadering zijn mijn warme en inlevende houding en open blik, zonder oordeel.
We gaan samen op pad en bekijken hoe er beweging kan onstaan op terreinen waar je vast loopt, proberen inzicht te krijgen in wat moeilijk loopt, rekening houdend met al de verbindingen rondom. We maken ruimte om stil te staan bij moeilijkheden, zorgen, last. Ik geloof heel sterk in de veerkracht die elke mens bezit. Hierbij ga ik steeds op zoek naar jouw krachten en mogelijkheden en die binnen je context.
Ook werk is een belangrijk context in het leven. Je kan bij mij ook terecht met loopbaanvragen.
De opstart van praktijk Listoire in 2017 samen met Sara, betekende voor mij een nieuw, boeiend en uitdagend hoofdstuk in mijn verhaal als psycholoog.
Ik ben gehuwd en mama van drie kinderen. In mijn vrije tijd kom ik op adem bij mij gezin. Sporten, lezen en reizen zijn daarnaast mijn grote passies.
Lisa Neyrinck
Specificaties:
Klinisch psycholoog voor jongvolwassenen en volwassenen
Cognitief gedragstherapeut
Lid van de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie
Lid van de Belgische Federatie van Psychologen (BFP) en de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP)
Erkend door de psychologen commissie: erkenningsnummer 882113880
Ik ben Lisa Neyrinck. Ik ben klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Sinds 2015 ben ik werkzaam als zelfstandig psycholoog. Dit combineer ik met mijn job in Hogeschool VIVES waar ik een ondersteunende functie heb voor studenten en docenten.
Met veel zorg en zonder oordeel luisteren naar ieders verhaal en hulpvraag vind ik heel belangrijk als basis voor een goede begeleiding. We gaan samen op weg. Zo is het mogelijk om inzicht te krijgen in wat gaande is. Ik bekijk op maat van de cliënt hoe we klachten kunnen verlichten of wegnemen. We verkennen sterktes, valkuilen, gedachten, gevoelens en hoe men omgaat met situaties. Dit met oog voor de context waar mensen nu in leven en vroeger zijn in opgegroeid.
Lore Vandecasteele
Specificaties
Klinisch psycholoog voor jongeren, volwassenen, koppels en gezinnen
Psychotherapeut
Relatie- en gezinstherapeut
Erkenningsnummer psychologencommissie 772119246
Ik ben Lore Vandecasteele.
Ik studeerde in 2000 af als klinisch psycholoog aan de KU Leuven. Daaropvolgend voltooide ik in 2003 een postuniversitaire therapie-opleiding, systeem- en communicatietherapie aan de KU Leuven olv Prof. Dr. Vansteenwegen A., Lic. Luyens M. en Lic. Migerode L.
Ik ben zelfstandig psychologe binnen groepspraktijk Listoire. Daarnaast werk ik al sinds 2001 met jongeren, volwassenen, koppels en gezinnen in een CAW, een centrum algemeen welzijnswerk.
Al vele jaren ben ik geboeid door verhalen van mensen. Samen met clienten maak ik tijd en ruimte om stil te staan bij wat moeilijk gaat. We bespreken zorgen, hindernissen, grenzen. We ontdekken ook krachten, overwinningen en mogelijkheden. We staan stil bij gedachten en gevoelens. Samen zoeken we naar wat helpend kan zijn. Ik vind het belangrijk om hierbij rekening te houden met de ruime context van cliënten.
Met koppels en gezinnen focus ik op de onderlinge interacties. We zoeken naar wat er helpend is voor elk lid van het systeem en kiezen en volgen -waar nodig - nieuwe wegen.
Ik ben gehuwd en mama van twee dochters.
Mijn vrije tijd spendeer ik graag samen met mijn gezin, familie en vrienden. Ik ga graag op reis. Ik hou van de natuur, de zee, de bergen. Ik ben graag creatief bezig.
Kasja De Ruyck
Specificaties:
Klinisch Psycholoog voor jongeren en (jong)volwassenen vanaf 15 jaar
Erkend door de psychologencommissie: erkenningsnummer 892117617
Hey! Ik ben Kasja. In 2016 ben ik afgestudeerd als klinische psychologe, nadat ik eerst een opleiding ‘bachelor in de toegepaste psychologie’ afgerond had. Na mijn studies kon ik aan de slag blijven op mijn stageplaats, een therapeutische gemeenschap in Londen. Hier heb ik de kracht ontdekt van het samenleven met verscheidene mensen. Het delen van zowel de positieve, als de negatieve momenten in het leven creëert een unieke band, een band waar ik veel belang aan hecht wanneer het aankomt op mensen helpen en begeleiden.
Ik ben ervan overtuigd dat je iemand pas echt kan helpen, als je een goede band onderling kan opbouwen. Vertrouwen en wederzijds respect is hierbij de basis van alles. Van daaruit probeer ik samen te werken aan de problemen die zich voordoen. Hierbij hanteer ik een psychoanalytische invalshoek, maar hecht ik ook waarde aan andere inzichten. Samen gaan we op ontdekkingsreis doorheen het heden en het verleden, om te werken aan een betere toekomst.
Van jongs af aan ben ik altijd graag een luisterend oor geweest voor anderen. Anderen helpen is voor mij dan ook niet mijn beroep, maar wel wie ik ben. Doorheen de jaren heb ik verscheidene ervaringen opgedaan met jongeren en jongvolwassenen, waaruit blijkt dat dit m’n echte grote passie is. Daarnaast werk ik ook als psycholoog in een CGG.
In mijn vrije tijd spendeer ik graag tijd met vrienden en familie. Ik hou veel van dieren, met m’n eigen hondje bovenaan de lijst. Rondwandelen in de natuur, genieten van de rust en stilte,… zijn zaken die me allemaal tot rust brengen. Ik zit verder ook graag met m’n neus in de boeken en studeer graag. Het voltooien van een psychotherapeutische opleiding in de psychoanalytische therapie is dan ook één van mijn volgende uitdagingen.